Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο αφράτα, νόστιμα αλλά και εύκολα είναι αυτά τα brownies με ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά – τη γλυκοπατάτα.
Έχουν ήδη γίνει από τις αγαπημένες μου συνταγές και κάθε φορά που τα φτιάχνω βγαίνουν το ίδιο φανταστικά!

Ingredients
100γρ ελαιόλαδο
30γρ κακάο (χωρίς ζάχαρη)
70γρ βούτυρο καρπού κάσιους
70γρ μέλι
Δύο αυγά
50γρ Αλεύρι ολικής άλεσης
150γρ πουρέ γλυκοπατάτας
Ένα κ.γ baking powder
Στη μύτη του κουταλιού baking soda

Directions
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κακάο (κοσκινισμένο) με ένα σύρμα χειρός πάρα πολύ καλά
- Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα
- Προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα, το μέλι και το βούτυρο καρπού και ανακατεύουμε πάλι
- Προσθέτουμε το baking powder και τη μαγειρική σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα
- Στο τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς
- Το ψήσιμο
- Σε ενα ταψακι εως 24εκ αδειάζουμε το μείγμα αφού έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το ισιώνουμε ομοιόμορφα
- Ψήνουμε σε μη προθερμανσμένο φούρνο στους 175°, στον αέρα (μεσαία σχάρα) για 23-25 λεπτά
- Στα 20 λεπτά ελέγχουμε το brownie ενώ για κανέναν λόγο δεν ανοίγουμε νωρίτερα τον φούρνο

Σημειώσεις
- Χρησιμοποίησα βούτυρο κάσιους αλλά μπορείτε να βάλετε όποιο βούτυρο καρπού εσείς θέλετε
- Επίσης αν δεν θέλετε να βάλετε ολικής μπορείτε να βάλετε και λευκό αλεύρι αν προσαρμόσετε την αναλογία
- Μη φοβάστε το ελαιόλαδο, δεν θα καταλάβετε ούτε τη γεύση του ούτε τη μυρωδιά του. Ίσα ίσα δίνει ένα φανταστικό αποτέλεσμα στην υφή και στη γεύση
- Τη γλυκοπατάτα απλώς την έβρασα καλά και την πάτησα με το πιρούνι – δεν χρειάζεται να την περάσετε από μπλέντερ
- Μπορείτε να το φυλάξετε και στην κατάψυξη. Όταν θα χρειαστείτε απλώς το βάζετε στη συντήρηση από το βράδυ και μέχρι το πρωί θα έχει ξεπαγώσει
- Η συνταγή είναι για δώδεκα κομμάτια των 50γρ
- Είναι σημαντικό να μη βάλετε ταψακι μεγαλύτερο των 24εκ μήκος γιατί το μείγμα θα απλώσει πολύ και δεν θα φουσκώσει. Αν δεν έχετε τόσο μικρό σκεύος, κάντε τη διπλάσια συνταγή
- Το brownie όσο κρυώνει θα γίνεται πιο νόστιμο γιατί θα δένουν καλύτερα οι γεύσεις μεταξύ τους. Οπότε αν δεν μπορείτε να περιμένετε να κρυώσει εντελώς, δοκιμάστε το ξανά την επόμενη μέρα και θα εκπλαγείτε με τη διαφορά που θα δείτε στη γεύση του. Ακόμα καλύτερα φτιάξτε το το βράδυ και απολαύστε το την άλλη μέρα το πρωί για πρωινό με τα μικρά σας
Αν δεν έχω γλυκοπατάτα;
Πιστέψτε με πρέπει να τα δοκιμάσετε με τη γλυκοπατάτα! Ωστόσο αν μια μέρα δεν έχετε, σας έχω εναλλακτική γιατί και εγώ ήθελα να τα φτιάξω πρόσφατα και δεν είχα. Οπότε χρησιμοποίησα μπανάνα. Και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!
- 150γρ μπανάνα
- 50γρ μέλι
- 85 γρ αμυγδαλοβουτυρο ή άλλο βούτυρο καρπού
- 65γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- Δύο αυγά
- Ξύσμα από πορτοκάλι
- Ένα κ.γ baking powder
- Στη μύτη του κουταλιού μαγειρική σόδα
- 100γρ ελαιόλαδο
- 30γρ κακάο χωρίς ζάχαρη
Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία που περιγράφω πιο πάνω
Δείτε αναλυτικά το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Διατροφική αξία ανά κομμάτι (12κομμάτια των 50γρ) από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Βασίλογλου Μαρία
Ενέργεια | 168kcal |
Υδατάνθρακες | 13.5γρ/1.9γρ φυτικές ίνες |
Πρωτεϊνες | 3.3γρ |
Λίπος | 12.5γρ/2.2γρ κορεσμένα |
Διατροφική ματιά:
Αν θέλουμε να καταναλώσουμε γλυκό, το brownie γλυκοπατάτας αποτελεί μια καλή επιλογή καθώς είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και προσδίδει θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες (αλεύρι ολικής, γλυκοπατάτα, κάσιους).
Πιο συγκεκριμένα, η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνες, όπως βήτα-καροτίνη (καροτενοειδές προ-βιταμίνης Α), βιταμίνη Β2, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Ενδιαφέρον έχει ότι ακόμα και οι ποικιλίες γλυκοπατάτας άλλων χρωμάτων (Ροζ, κίτρινο και οι πράσινες) είναι επίσης υψηλές σε βήτα-καροτίνη.
Είναι μια καλή πηγή χαλκού, μαγνησίου και μαγγανίου – θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας, την υγεία του εγκεφάλου, το ανοσοποιητικό και την υγεία των οστών.
Το ελαιόλαδο έχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά απαραίτητα για οργανισμό. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε που σχετίζεται με την υγεία των ιστών του σώματος (πχ. δέρμα) και επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, τα κάσιους έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ενδεικτικές συστάσεις για παιδιά:
Παρόλο που ένα γλυκό είναι σπιτικό, καλό θα ήταν να περιορίζεται η κατανάλωσή του στο 1-2 κομμάτι brownie ανα εβδομάδα/διβδόμαδο.
Καλή επιλογή θα ήταν να προσφερθεί στο πρωινό γεύμα συνοδεία φρούτου μαζί με κάποια πηγή πρωτεΐνης (πχ. Γάλα/ γιαούρτι). Επίσης, μία φορά την εβδομάδα, θα μπορούσε να αποτελεί σνακ για το σχολείο μαζί πάντα με κάποιο φρέσκο φρούτο, κατα προτίμηση εποχής.
Επειδή κάποιο παιδί μπορεί να εμφανίσει αλλεργία στα κάσιους, φροντίστε πριν το προσφέρετε μέσα στο brownie, να έχει γίνει η εισαγωγή αυτού του αλλεργιογόνου ξεχωριστά πριν ώστε να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας δεν είναι αλλεργικό σε αυτό.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, όπως και οι ανάγκες του. Οι παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικές συστάσεις.
Για εξατομικευμένες οδηγίες, απευθυνθείτε σε κάποιο διαιτολόγο-διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Η Μαρία Βασίλογλου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος,MSc,διδάκτωρ Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης και μαμά μιας μικρούλας. Έχει εργαστεί για χρόνια με παιδια κι εφήβους στο Ιατρικό Αθηνών και κυρίως με παιδιά που ζουν με διαβήτη τύπου 1, παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές. Αυτή την περίοδο ασχολείται με την έρευνα τη χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών στη διατροφική αξιολόγηση. Στο “where is my avocado” θα φροντίζει να μας ενημερώνει για τη διατροφική αξία των συνταγών μας!
Σοφία
Μου τρέχουν τα σάλια πριν καν το φτιάξω… Είδα στην εκτέλεση της συνταγής ότι λέει να ψήσουμε σε μη προθερμασμενο φούρνο. Δηλαδή ανάβουμε τον φούρνο και βάζουμε κατευθείαν μέσα το ταψί;
where is my avocado
Σε ευχαριστώ πολύ! Ναι ακριβώς αυτό.
ΜΑΡΙΑ
Καλημέρα και σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Αν χρησιμοποιήσω αλεύρι γοχ, πόσα γραμμάρια θα πρέπει να βάλω; Ευχαριστώ πολύ!