Είναι κάποια γλυκά που πραγματικά είναι συνώνυμα της θαλπωρής και της ζεστασιάς. Ένα από αυτά και είναι η πολύ αγαπημένη μηλόπιτα.
Κάθε φθινόπωρο τα μήλα είναι οι πρωταγωνιστές και οι συνταγές διαδέχονται η μία την άλλη. Το να φτιάξω μία μηλόπιτα στα μέτρα μου ήταν για μένα αυτονόητο. Πιστέψτε με όμως δεν συμβιβάστηκα καθόλου με τη γεύση της!
Ειναι ταυτόχρονα πολύ γρήγορη και εύκολη, όπως μου αρέσει να κάνω με όλες μου τις συνταγές και θα εντυπωσιαστείτε με την απλότητά της.

Υλικα
Δύο μήλα
50γρ λάδι καρύδας
100γρ μέλι
Μία κ.σ κανέλα
- Για το παντεσπάνι της μηλόπιτας
Δύο αυγά
50γρ μέλι
170γρ γάλα
200γρ αλεύρι γ.ο.χ
Ένα κ.γ baking powder
Ξύσμα πορτοκαλιού
50γρ ελαιόλαδο

Εκτελεση
- Για το πάνω μέρος της μηλόπιτας
- Διαλέγουμε το σκεύος που θα κάνουμε τη μηλόπιτα δεδομένου πως αφού ψηθεί θα πρέπει να την αναποδογυρίσουμε. Εγώ διάλεξα μία φόρμα δαχτυλίδι χωρίς πάτο και την έβαλα στο ταψί του φούρνου με στρωμένο αντικολλητικό χαρτί. Μπορούμε να διαλέξουμε όποιο σκεύος θέλουμε αρκεί είτε να το λαδώσουμε καλά είτε να στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί για να μη μας κολλήσει η μηλόπιτα.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες
- Στρώνουμε τις λεπτές φέτες να καλύψουν όλο το σκεύος. Εγώ τις έστρωσα περιμετρικά σε διαδοχικούς κύκλους σαν “τριαντάφυλλο”
- Βάζουμε το λάδι καρύδας, την κανέλα και το μέλι σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθούν και να πάρουν μία βράση
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα
- Για το παντεσπάνι της μηλόπιτας
- Σε ενα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα αυγά με το μέλι
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το ξύσμα και ανακατεύουμε ξανά
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking κοσκινισμένα και ανακατεύουμε
- Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και με ένα κουτάλι ισιώνουμε ομοιόμορφα
- Ψηνουμε στους 180° στον αέρα για 30-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα με προσοχή

Σημειώσεις :
- Τα μήλα θα πρέπει να είναι κομμένα σε λεπτές φέτες αλλιώς δεν θα καραμελώσουν σωστά
- Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
- Προτείνω να βάλετε και μερικές σταφίδες μαζί με τα μήλα όπως επίσης να θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε και με λίγη ζάχαρη καρύδας
- Το παντεσπάνι της μηλόπιτας δεν βγαίνει πολύ ψηλό (μην περιμένετε να είναι σαν κέικ) γιατί πιστεύω πως πρέπει να γεύεται κάνεις περισσότερο το μήλο και όχι το παντεσπάνι
- Επιλέξτε μεσαίο σκεύος και όχι πολύ μεγάλο (έως 27εκ διάμετρο)
- Αντί για λάδι καρύδας μπορείτε να βάλετε βούτυρο στην ίδια ποσότητα

Διατροφική αξία ανά κομμάτι (8κομμάτια) από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Βασίλογλου Μαρία
Ενέργεια | 313kcal |
Υδατάνθρακες | 42γρ/1.9 φυτικές ίνες |
Πρωτεϊνες | 4.8γρ |
Λίπος | 14.8γρ/6.8γρ κορεσμένα |
Διατροφική ματιά:
Αν θέλουμε να καταναλώσουμε γλυκό, η μηλόπιτα αποτελεί μια καλή επιλογή καθώς ικανοποιεί την ανάγκη για γλυκιά γεύση αλλά προσδίδει και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο στον οργανισμό. Οι περισσότερες πάστες σε αντίστοιχα μεγέθη με την μηλόπιτα αποδίδουν σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες, οπότε η μηλόπιτα αποτελεί καλύτερη επιλογή γλυκού.
Ενδεικτικές συστάσεις για παιδιά:
Παρόλο που ένα γλυκό είναι σπιτικό, καλό θα ήταν να περιορίζεται η κατανάλωσή του στο 1 κομμάτι μηλόπιτας ανα εβδομάδα/διβδόμαδο. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουμε πως το γλυκό αυτό δεν θα πρέπει να υποκαθιστά ένα γεύμα (π χ. Κάποιο σνακ με φρέσκα φρούτα), διότι έτσι στερείται ο οργανισμός πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, όπως και οι ανάγκες του. Οι παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικές συστάσεις. Για εξατομικευμένες οδηγίες, απευθυνθείτε σε κάποιο διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Η Μαρία Βασίλογλου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος,MSc, υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης και μαμά μιας μικρούλας. Έχει εργαστεί για χρόνια με παιδια κι εφήβους στο Ιατρικό Αθηνών και κυρίως με παιδιά που ζουν με διαβήτη τύπου 1, παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές. Αυτή την περίοδο ασχολείται με την έρευνα τη χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών στη διατροφική αξιολόγηση. Στο “where is my avocado” θα φροντίζει να μας ενημερώνει για τη διατροφική αξία των συνταγών μας!
Leave a Reply